Funcțiile pe care iPhone 7 le împrumută de la Android

de: Andrada Bonea
08 09. 2016

Mult-așteptatele iPhone 7 și iPhone 7 Plus sunt de ceva vreme pe piață. Dacă în mod normal eram obișnuiți ca Apple să se „plângă” de faptul că producătorii de telefoane cu Android se inspiră din ograda sa, acum lucrurile au stat puțin diferit.

Poate că unul dintre elementele care au stârnit cele mai multe discuții a fost camera dublă de pe spate, pe care HTC One M8 a implementat-o încă din 2014. Desigur, mai sunt și alte telefoane care au făcut asta, cum ar fi LG G5 și Huawei P9. Cei de la Huawei au reacționat pe Facebook, și chiar dacă am crede că cei de la HTC erau mai îndreptățiti să facă asta, tot e o cascadorie de marketing simpatică:

Ambele camere de pe iPhone 7 Plus au senzori de 12 megapixeli, însă, de această dată, Apple a aplicat strategia din urmă cu câțiva ani a celor de la HTC și a implementat pixeli mai mari, ceea ce înseamnă că fotografiile făcute în întuneric vor fi de o calitate mai bună. Atât iPhone 7 (care nu va beneficia de două camere pe spate), cât și 7 Plus vor beneficia de stabilizare optică, iar senzorul principal de 12 megapixeli este cu 60% mai rapid.

De asemenea, de notat ar mai fi și renunțarea la jack-ul pentru căști, care, deși pentru Apple e o noutate, Moto Z a reușit trucul cu ceva timp în urmă, urmat de Oppo R5 și LeEcco Le Max 2. Cât despre Lenovo, un avantaj ar fi faptul că folosește un port USB-C, care devine standardul, încet-încet. Apple va lansa un adaptor special pentru căștile obișnuite, pentru a face trecerea la cablul Lightning, din fericire, dar până atunci, mult noroc celor care vor să își folosească căștile Lighting cu dispozitive care nu au iOS.

Pe de altă parte, o caracteristică nouă a iPhone 7 și iPhone 7 Plus ar fi că sunt rezistente la apă și praf, fiind primele telefoane Apple „binecuvântate” astfel. Nu poate decât să ne bucure acest fapt, chiar dacă în liga Android nu reprezintă o noutate. De exemplu, Galaxy S7, S7 Edge și Note 7 (atunci când nu explodează și îți incendiază casa) au o rezistență mai mare.

iPhone 7 și iPhone 7 Plus au și cu difuzoare stereo, care vor îmbunătăți experiențele care implică gaming, vizionare de filme sau simple video-uri pe YouTube. Telefonul care a pavat calea pentru această funcție ar fi HTC One M7, lansat acum trei ani.

În sfârșit, noul iPhone nu mai pleacă de la spațiul de stocare modest de 16GB, cea mai low-end variantă fiind de 32GB, iar cea maximă de 256GB. Telefoanele cu Android mizează de ceva timp pe opțiuni de stocare bune și chiar dacă Samsung Galaxy S7 și S7 edge oferă doar 32GB, le poți adăuga un card SD. Sau, după cum sugerează și Greenbot, poți să îți iei un OnePlus 3 cu 64GB pentru 400 de dolari.

Încă un element care ne bucură foarte tare ar fi vitezele de internet sporite. Apple a promis că iPhone 7 sare de la LTE Cat.6 la LTE Cat.9, ceea ce implică viteze de 450 Mbps de la 300 Mbps. Galaxy Note 4 a fost printre primele care au oferit aceste viteze, iar majoritatea telefoanelor high-end cu Android se ridică la înălțimea respectivă.

Lista de specificații include, printre altele, noul procesor quad-core Apple A10 Fusion. Două nuclee sunt cu 40% mai rapide decât Apple A9, iar celelalte rulează la frecvențe mai mici și consumă de cinci ori mai puțină energie. De asemenea, GPU-ul este cu 50% mai rapid decât cel inclus în A9. În aceste condiții, Apple nu se ferește să numească A10 Fusion cel mai performant chip inclus vreodată într-un telefon. În ceea ce privește telefoanele cu Android, procesoarele quad-core reprezintă norma de ceva timp.